یک دسته از افرادی که ازدواج با آنان از ریسک بالایی برخوردار است افراد دارای اختلال شخصیت پارانوئید است. از آنجایی که درمان این اختلال بسیار سخت است و در بسیاری از موارد درصدی از بیماری در فرد باقی میماند باید در برابر درخواست ازدواج چنین افرادی بیشتر فکر کرد زیرا این افراد نیاز به درمانی همه جانبه تا پایان زندگی دارند.
آشنایی با افراد دارای اختلال پارانوئید
این افراد با ظن و شک رفتار و اعمال دیگران را تفسیر میکنند و رفتار اطرافیان را تهدیدآمیز، تحقیرآمیز و آسیبزننده برداشت میکنند. افراد مبتلا به این اختلال شخصیت نمیتوانند اعتراف کنند و یا بپذیرند که چه احساسات منفی به دیگران دارند، ترس از سوء استفاده و خیانت در آنها بسیار قوی است و حتی اگر مورد اعتماد بودن اطرافیان ثابت شود که بازهم اعتمادی به آنها ندارند.
اگر اهل فیلم و سریال هستید نقش سیامک در فیلم «ملی و راه های نرفته اش» را به خاطر بیاورید
علائم و نشانههای اختلال شخصیت پارانوئید
اختلال بدگمانی و پارانوئید معمولاً با شروع سن بلوغ در افراد آغاز میشود. برای تشخیص آن باید حداقل چهار مورد از موارد زیر در فرد دیده شود:
- شک بی دلیل نسبت به دیگران طوری که فرد احساس میکند اطرافیان در پی خیانت کردن و فریب دادن او هستند
- قبول نداشتن کار دیگران و ارزش قائل نشدن برای کار آنان
- بی اعتمادی به دیگران به دلیل اینکه فکر میکنند دیگران به او خیانت خواهند کرد
- توجه بیش از حد و اغراق آمیز به موارد منفی اطرافیان و بزرگ کردن آنها
- گمان میکنند که اطرافیان موقعیت و جایگاه او را به خطر میاندازند و به دنبال راهی برای مقابله کردن بر میآید
- بد گمانی همیشگی بدون دلایل منطقی درباره وفاداری همسر و دوستان
- هیچ گاه هیچ اطلاعاتی از خود به دیگران نمیدهند چرا که گمان میکنند بر علیه خودشان و توسط دیگران مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.
- اما تشخیص اختلال شخصیت پارانوئید در فرد به راحتی دیگر اختلالهای روانی نظیر افسردگی و علائم افسردگی نیست.
علت شکل گیری اختلال شخصیت پارانوئید
علت اصلی این بیماری هنوز مشخص نشده با این حال محققین تصور میکنند ترکیب عوامل ژنتیکی و روانشناختی در بروز چنین عارضهای دخیل است. با توجه به اینکه پارانوئید بین آنهایی که در فامیل خود فردی مبتلا به اسکیزوفرنی داشتهاند شیوع بیشتری دارد محققین تصور میکنند بین این دو اختلال شخصیتی رابطه ژنتیکی وجود دارد.همچنین تجارب دردناک جسمی و عاطفی در دوران کودکی میتواند در ابتلا به پارانوئید نقش داشته باشد. عصبانیت بیدلیل یا حمایت بیحد و اندازه والدین میتواند منجر به احساس نا امنی عمیقی در کودک شود که در بزرگسالی به اختلال شخصیت پارانوئید تبدیل شود.